Jannemieke Caspers

toneelschrijver | theatermaker

biografie

Over mij…     

Jannemieke Caspers

Jannemieke Caspers
Foto: Teska Overbeeke

Jannemieke Caspers (1982) studeerde Theaterwetenschap & Dramaturgie aan de Universiteit Utrecht (2000-2005) en Writing for performance (dramaschrijven) aan de HKU (2004-2009). In de eerste jaren na haar afstuderen schreef zij voornamelijk documentair theater (in opdracht), waarin persoonlijke verhalen gerelateerd aan een periode uit de geschiedenis het uitgangspunt waren. Hierdoor raakte zij bedreven in het vertalen van non-fictie materiaal naar een theatertekst. Haar uitdaging en fascinatie ligt altijd in het creëren van een nieuw licht of perspectief op de bekende werkelijkheid, door montage en waar nodig – het toevoegen van fictie.
In 2012 zette zij een stap richting onafhankelijkheid en vrijheid door haar eigen stichting op te richten (Tg Monter – Utrecht). Onder deze vlag maakte Jannemieke het drieluik TUIGDORP op locatie. Een voorstellingen-reeks gebaseerd op haar eigen ervaringen met overlastgevende buren en haar verbazing over het ontstaan van containerdorpen (en Skeave Huse) in diverse steden. In 2016 schreef zij haar eerste 10+ jeugdvoorstelling Oh Oh Othello! (Smeedwerk, regie: Anil Jagdewsing).
Na zoveel jaren documentair theater, groeit haar behoefte om teksten te schrijven los van de werkelijkheid, om haar autonomie te vergroten en authenticiteit te verfijnen. Hiervoor krijgt zij nu (2018-2020) twee keer de mogelijkheid. Door de toekenning van het TheaterTekstTalent Stipendium 2019 van Fonds de Versterking (uitgevoerd door het Prins Bernhard Cultuurfonds) voor het schrijven van Een vlinder van sneeuw, en door de toekenning van de Werkbijdrage Theatertekst 2018 van het NFPK voor het schrijven van Een vallei vol namen. In beide trajecten zal zij openbare leesmomenten organiseren en een eindpresentatie. Zij wordt begeleid door dramaturge Jannet van Lange en regisseur/schrijver Joeri Vos.
In vorm en stijl zoekt Jannemieke graag de botsing of vervaging op tussen de realiteit en de fictieve wereld. Dat zijn de sporen van het documentaire werk die zich in haar eigen stijl hebben gevreten en die zij koestert. Citeren (herkenbaar of niet) en vervormen blijft zij naar hartenlust doen. Ze schrijft graag over de wankele mens, die bang is onevenwichtig te (b)lijken. Daarom staan haar personages vaak stil, want mocht je wankelen dan is er niemand die het ziet. Wie niet loopt kan niet struikelen. Haar taal wordt als literair en poëtisch ervaren vanwege het vertellende en beeldende karakter. Maar humor en snelheid d.m.v. ping-pong dialogen mogen zeker niet ontbreken. Jannemieke geeft ook les (HKU, Buitenkunst, vooropleidingen) en begeleidt andere schrijvers/regisseurs tijdens het schrijf- en repetitieproces.

Klik hier voor haar c.v.

Jannemieke Caspers is als auteur aangesloten bij Stichting Lira, en de Auteursbond (voorheen de VvL – VSenV).