Columns over Kunst
Voor Buitenkunst schreef ik nog twee Columns over Kunst:
De wereld door een omgekeerde verrekijker [13 november 2020]
Man op de vulkaan [31 mei 2019]
Is het kunst of mag het weg?|
81 columns over kunst – Buitenkunst 2018
In de reeks Columns over Kunst (Buitenkunst) schreef ik de column De Aandachtvanger (2017)
De twee series columns over kunst zijn gebundeld en gepubliceerd in het boek: Is het kunst of mag het weg? door Buitenkunst. Te koop via Theaterboek.nl
De Aandachtvanger:
“‘In de jaren ‘50, ‘60 van de vorige eeuw was er in de treincoupé nog een conversateur aanwezig, die gesprekken voerde om zo de reis aangenaam te maken. Het moest dan wel ergens over gaan natuurlijk. Kunt u zich dat ook herinneren?’ De man richt zich tot een oude vrouw tegenover hem. Hij zit breeduit op het groene bankje, armen wijd, buik naar voren. Lees verder…”
De kern is overal
Schrijven voor de theaterpraktijk van nu
Auteurs: Jannemieke Caspers & Nirav Christophe (red.)
Prijs: 17,50 (Uitgeverij ITFB)
Hoe te schrijven voor:
Meerstemmige personages – Jannemieke Caspers
Bewegingstheater – Anouk Saleming
Muziektheater – Anna Maria Versloot
Poppen- en objecttheater – Babiche Ronday
Documentair theater – Maud Lazaroms
We weten dat in de postdramatische theaterpraktijk van nu de tekst niet meer de kern is van het theater. Maar als de tekst niet meer in de kern van het theater zit, waar huist ze dan? En waar zit de kern van die theatertekst zelf? De theatertekst is dramaturgisch opengebroken door het postdramatisch theater, hij is opengebroken naar de toeschouwer toe in bijvoorbeeld ervaringstheater en games, hij is opengebroken naar andere disciplines als muziek en beweging, hij is opengebroken naar de werkelijkheid in bijvoorbeeld documentair theater. De theatertekst heeft geen kern meer, zijn kern is overal.
De kern is overal is geschreven door vijf inmiddels afgestudeerde studenten van de dramaschrijfopleiding Writing for Performance aan de Faculteit Theater van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Hun artikelen zijn proeves van praktijkgericht onderzoek, van onderzoek zoals dat in het kunstonderwijs plaats zou behoren te vinden: door kunstenaars over hun maakpraktijk.
Het onderzoek begonnen deze vijf dramaschrijfsters in dezelfde periode waarin ze hun eindstuk schreven voor hun schrijfopleiding. Zij onderzochten precies dat genre of gebied dat ze ook op hetzelfde moment aan het beoefenen waren. Ze combineerden dus theorie en praktijk, de noties in hun onderzoek hadden hun oorsprong in hun schrijfpraktijk en werden daar vervolgens weer in getoetst.
Redactie: Jannemieke Caspers & Nirav Christophe
Tekst: Jannemieke Caspers, Maud Lazaroms, Babiche Ronday, Anouk Saleming, Anna Maria Versloot
Tekstredactie: Jelmer Soes. Beeld omslag: Elisabeth Kaldeway
Klik op de recensie om te vergroten ( Schrijven Magazine juni-juli 2011 door Chris Lembeeckx):
Ik kleur niet goed
Scènes van een nieuwe generatie toneelschrijvers
Rik van den Bos, Jannemieke Caspers, Marije Korthof, Maud Lazaroms, Sarah Oortgijs, Jorrit van der Post, Anna Maria Versloot, Lucas de Waard.
128 pagina`s
reeks De Nieuwen
lichting 2008
ISBN/EAN: 978-90-78644-06-4
€ 10,-
In de serie De Nieuwen geeft Theaterboek elk jaar losse scenes uit van debuterende toneelschrijvers: de afgestudeerden van de HKU – Writing for Performance, de enige voltijd hbo-studie tot dramaschrijver in Nederland.
Zie de monoloog ‘Gute nacht freunde’ op video.
Dit boek is te koop bij Theaterboek.