Jannemieke Caspers

toneelschrijver | theatermaker

Minkowski-Ruimte

In opdracht van Bart de Vrees – Nederlands Blazers Ensemble – Kleren van de Keizer  2009

Het NBE vroeg componist David Dramm en librettist Carel Alphenaar een vervolg te maken op de succesvolle voorstelling De Zeven Deugden uit 2006, waarin componisten en dichters samen een nieuw werk creëerden voor het NBE. Kleren van de Keizer is een raamvertelling waarin componisten Guus Janssen, Cornelis de Bondt, Bart de Vrees, Simon Burgers, Martin Fondse, Wilbert Bulsink, David Dramm samen met dichters Frank Starik, Ilja Leonard Pfeijffer, Jannemieke Caspers, Martijn Holtslag, Simon Vinkenoog, Joke van Leeuwen en Carel Alphenaar een persoonlijk statement maken bij de gebeurtenissen op het podium.

Een korte monoloog (of een uitgerekt moment) over een mens verstikt in angst, op de grond in gevecht met tijd, plaats, en zijn lichaam. Liggend op straat, neergehaald door het rennende, altijd goed uitziende, consumeer-volk.

FRAGMENT

Het is wreed om mij zo naakt de wereld in te sturen.
Zomaar.
Zonder pardon.
Het paradijs uit gezet, de poorten gesloten. En daar sta je dan. Het nummertje van je jas nog in de hand.
Wat zeg je?
Nee, ik niet, Zij.
De adrenaline junks, met hun ongeschoren kaken, kort van stress geknarste tanden, en vijf wekkers in hun hand… tik tak tik tak… rennend door de straten, hijgend op zoek naar dé ervaring om hun sensatiedrift op pijl te houden, hun hongerige ogen struinen de stad af, en duwen hun kwellingen door mijn strot.
Ik sluit mijn mond, en ram mijn vuisten dwars door het asfalt.

 

© J. Caspers 2009

Deze tekst is in zijn geheel te lezen op de website van de Auteursbond.

TERUG naar overzicht.